nya expekt blog banner

nya expekt Blogg

Äntligen Serie A igen!

”Du kan få hela universum, bara jag får Italien” lär kompositören Vivaldi ha förklarat omvärlden vid något tillfälle.

Jag håller med.

Italien innehåller allting. Varenda resa jag gör går dit och varenda resa dit är unik.

I mitt fall är kärleken ärftlig och i mitt blod men jag känner många svenskar, utan familjär koppling till Italien, som förälskat sig lika noggrant och skoningslöst.

I helgen drar älskade Serie A igång igen. Min egen kärlek till den italienska fotbollen har ingen start, och inget slut. Den vaknar med mig på morgonen.

Den är obarmhärtig, skoningslös, partisk och nästan alltid, ärligt talat, både blind och naiv.

Men den är en del av mig.

Jag har suttit på trasiga pinnstolar på italienska föreningen i Göteborg och följt Serie A, hängt hos polare, hos pappa, i flickvänners lägenheter, i radhus, i villor, på stränder, på krogen, i barer, i sängar och i bilar och jag har följt den där märkliga ligan med en intensitet som ibland skrämt även mig.

Jag älskar Serie A helt enkelt.

Och jag är inte ensam.

Vi som älskar är inte i majoritet i det här landet men vi är nog fler än vad vi ( i alla fall jag) tror. Vi som älskar Serie A är stämda i en annan tonart.

I veckan gästades jag av Djurgårdens Haris Radetinac för mitt program ”Birro Möter.”

Han är uppväxt i nuvarande Serbien och har därmed en svag punkt för den italienska fotbollen. Han sade som det är: ” Jag ser hellre en bottenmatch i Serie A än en så kallad stormatch i England.”

Det är naturligtvis något fel på oss men det är en underbar defekt att ha.

Under sommaren har det varit sedvanligt kaos i de flesta klubbar. Ingen klubb verkar nöjd med någonting och en dag bestämde sig även plötsligt förbundskaptenen Roberto Mancini för att avgå.

Både Milan och Inter ser starka ut, Juventus kommer vara med och slåss om titeln i år efter en fullständigt havererad och galen säsong förra året. Napoli tror jag får det svårt att upprepa förra årets framgång, men det ska bli häftigt att se vad Genoa, Italiens äldsta klubb, kan göra när de nu tagit klivet upp igen.

I helgen blir det grymma matcher direkt. Nykomlingen Frosinone möter mästarna Napoli, Roma tar emot Salernitana, Inter möter förra årets överraskning Monza och på måndag är det Milan mot Bologna, som gjorde en riktigt fin säsong förra året.

Italien är en galen upplyst scen, en cirkus av kärlek, passion och glödgade sågspån. Det spelas snabbare fotboll på andra ställen. Det går snabbare i andra ligor. Det skjuts in hårdare inlägg överallt. Men den dedikerade hängivenhet och passion som finns i Italien hittar du ingen annanstans. Kulturen på läktarna håller fortfarande absolut världsklass. Den taktiska briljans som alla lag i serien visar upp intresserar alla som passerat barnstadiet där allt handlar om allting måste gå fort.

Alla som innerligt älskar vet att allt inte behöver gå fort. Man kan ta det lugnare, i sin egen takt, som en symfoni, som en sensuell smekning, som ett äventyr som varar från nu och hela vägen till nästa sommar.

Allt det bästa från Serie A hittar du givetvis på nya expekt.

/Marcus Birro

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Trustly
Swish
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.