nya expekt Blogg
Den blågula muren runt Kristoffer Olsson är ett under av solidaritet
Vi lever i splittringens tidevarv. Det är som om allt ljust i oss tippar åt ena hållet medan mörkret sitter rakryggat kvar vid alla bord. Det är skriken som möts. Det är argument, åsikter och de futtiga skillnaderna emellan oss som bekräftar oss, som legitimerar oss.
Det är en rätt sorglig utveckling.
För egen del har jag helt dragit mig undan alla dessa sammanhang, mötesplatser och plattformar. Folk tycks hämta någon form av tillfredsställelse av att mäta sin styrka med andras svagheter och tvärtom. Alltså möts de nästan aldrig. Alltså förblir allting en krigszon mellan två vallgravar.
Märkligt och paradoxalt nog har jag i mitt arbete med fotbollen, både den inhemska och tidigare den internationella, mött fler gläntor av samförstånd, förståelse och solidaritet. Frågar du en random medmänniska på stan och predikar om fotbollens förbrödrande effekter, kommer du nog få en del förvånande och överslätande leenden tillbaka.
I veckan som gick kom beskedet att svenske landslagsspelaren Kristoffer Olsson drabbats av en akut hjärtsjukdom och att han ligger nedsövd på ett sjukhus i Danmark. Jag träffade Olsson tidigt 2018 när vi nyligen dragit igång vår podcast Studio Allsvenskan. Vi var inte en särskilt stor podcast på den tiden men Olsson kom till vår tillfälliga studio på Södermalm och tog sig tid för och med oss. Han fick mig att revidera min uppfattning om att alla elitspelare i fotboll var dryga, bortskämda typer med för mycket fritid. Han var nyfiken, varm, vänlig, rolig, tillmötesgående.
När beskedet om hans sjukdom tog det inte många sekunder förrän hela fotbollsfamiljen, från landslagen, dam och her, och hela vägen ner till det bakfulla korplaget i Alvesta, unisont och gemensamt gick ut och uttryckte sitt helhjärtade stöd till Olsson och hans närstående.
Klubbar och sammanhang som annars är bittra rivaler krokade arm i böner och kärleksfulla tankar om ett snabbt tillfrisknande. Myten om fotbollens värld är att den fläckas av huliganer och kravaller och konflikter och hat, Sanningen är att fotbollens värld är en plats av styrka, solidaritet och att kraften den rymmer också kan riktas mot ett gemensamt och ädelt mål.
Skriven av Marcus Birro
Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.