nya expekt Blogg

Gladiatorer av drömmar

Hela världen är en upplyst scen och fotbollsspelare har blivit vår tids superstjärnor. Vår kärlek, vår tilltro, faktiskt även vårt hopp, söker sig som sol mot dessa gladiatorer av drömmar.

Världen är en brottsplats av krig, orättvisor och konflikter. Men världen är också en helig dal, en plats för skönhet, vardag och besvarade böner. Mitt i den nästa kosmiska strid stretar de flesta av oss. Vi har vår vardag, våra strider, våra segrar och förluster.

För sådana som oss blir fotbollen, och klubben vi pantsatt våra hjärtan åt, en hastig dörr mitt i stormen, en sakral mötesplats av känslor som givetvis är på blodigt allvar, men också en lek i en tid och i en ålder då de flesta av oss glömt bort hur det är att leka.

Förra veckan reste jag tillsammans med Nya Expekt till Kapstaden för att spela in nya filmer. Det blev ett sagolikt äventyr. Att stå framför kameran (och ett helt team av fantastiska yrkesmänniskor) är självklart nervöst, men det är också att leka, att försöka hitta det barn som skramlar runt som en fånge här inne.

Min respekt för regissörer, producenter, stylister, tekniker, samordnare och alla andra runt omkring en sådan här produktion var redan enorm. Den blev inte mindre efter våra dagar i Kapstaden. Deras konstnärliga ambition är skyhög. Deras noggrannhet är fundamental. De ger verkligen allt för andra, för varandra och därmed ger de också allt för sig själva.

Jag är mannen framför kameran, men jag lär mig också så oändligt mycket av att se alla dessa yrkesmänniskor samarbeta och flätas samman.

Resultatet kommer på tusen skärmar nära dig inom kort.

I veckan såg jag också omtalade Bayern Leverkusen för första gången den här säsongen. Det blev en hisnande upplevelse att se dem spela brallorna av mitt älskade Roma. Allting såg så makalöst enkelt ut. Roma såg stundtals ut som koner. 2-0 borta för tyskarna och inte ens jag tror på ett mirakel i returen.

Annars är det intressant att Italien och Serie A (tillsammans med tyska Bundesliga) tilldelats den femte Champions League-platsen. Italiensk fotboll fortsätter att vara rätt hårt underskattad här hemma i Sverige. Vår ibland rätt trötta, cementerade blick på Premier League gör att vi missar vad som händer i Italien och i Tyskland.

Hemma i Sverige vann Malmö FF Svenska Cupen efter straffdrama. Det avgjordes exakt i det ögonblick när slantsinglingen avgjorde att straffarna skulle slås mot Malmös supportrar, mot deras kortsida. Jag vet inte om ni tänkte på det men Djurgårdens Magnus Eriksson vände sig om och grimaserade mot det egna laget direkt efteråt. Som om de redan förlorat. Underskatta aldrig det mentala spelet inför en straffsparksläggning.

I helgen är det fullt pådrag med toppfotboll i hela Europa; i Allsvenskan, Premier League, Serie A, La Liga. Ibland påminner jag mig själv om hur det såg ut när jag var ung. Då kunde man gå i månader och vänta på en enda match i en europeisk final. Nu är det som att gå genom ett hav av öppna dörrar, av ständigt nya storslagna äventyr. Varje vecka blir en evig dikesgren som slår ut av matcher, upplevelser och ständigt nya chanser.

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.


Vår partner
ManchesterCity

Manchester City FC


Trustly
Swish
Stödlinjen
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

We're sorry!

Unfortunately, Expekt isn't available in your country.