nya expekt Blogg

Vem skriver boken som hyllar kärleken till fotboll?

De senaste två åren har det kommit flera böcker skrivna av Sveriges tyngsta och mest inflytelserika sportjournalister.

Temat är liknande i alla de böckerna. De handlar nästan uteslutande om det mörka och fördärvliga i den moderna fotbollen. Det handlar om pengar och kopplingarna som dessa pengar har fästa vid sig. Det har handlat om VM i Qatar och om alla de avigsidor som den moderna fotbollen bär med sig.

Inget fel alls i det.

Om man jämför svensk sportjournalistik 2024 med hur den såg ut när jag växte upp på 80-talet är det en helt annan värld. Den granskande journalistiken har slagit upp tidigare stängda dörrar. På den tiden fick man vara glad om man kunde läsa tre rader i papperstidningen dagen efter (ibland hade tidningen hunnit gå till tryckeriet innan matchen var färdigspelad) och ingen hade den blekaste aning om vem som var skadad i vilket lag eller varför. Väldigt få hade tillträde till klubbarnas inre rum.

Bara under de senaste åren har både intresset och rapporteringen runt fotbollen fullständigt exploderat. Allt fler vet så oändligt mycket mer än man visste för bara sju, åtta år sedan. När vi startade Studio Allsvenskan 2017 var vi nästan ensamma om att rapportera om den inhemska fotbollen i podformat. 2024 finns hur många program och format som helst. För att inte nämna alla de sammanhang som de olika lagens supportrar har.

Allt detta brinnande och innerliga engagemang härstammar främst från en enda känsla: passion för sporten, för laget, för klubben man älskar.

Nästan alla som brinner för sporten fotboll har också en blick på de avigsidor som kommit med de stora pengarna och med den moderna fotbollen. Men TROTS allt det så växer intresset bara. Och passionen inte bara växer och tänds i nya supportrar, den grundas också hos alla oss som redan förlorat våra hjärtan till fotbollen.

Det finns ibland, kan jag tycka, en viss nästan politisk slagsida som vill dödförklara min kärlek till fotbollen. Den här kärleken är inte blind. Den saknar sannerligen inte utmaningar. Men jag älskar inte Roma mindre för att amerikanska ägare med mycket pengar kliver in och köper klubben.

Min kärlek och mina förväntningar på Italien inför det stundande EM minskar inte för att jag vet att mycket är ruttet i den värld som är dagens fotboll. Jag älskar ändå. Och all verklig, slagkraftig kärlek kommer alltid ur motstånd och utmaningar.

Alla som älskat vet att ingenting bara rinner under broarna som dumt gammalt vatten.

Jag har tolkningsföreträde. Som supporter kan jag inte sluta älska. Och jag kommer aldrig sluta älska.

Jag skulle vilja läsa en bok som tar sitt avstamp i den oerhörda solros som är kärleken till fotbollen, som blommar och söker sig mot solen gång på gång, trots Qatar, trots VAR, trots de hysteriska pengarna. Vad driver den solrosen? Vad driver vår livslånga kärlek? Hur ser en kärlek ut som trotsar allt detta? Vad är det som gör den så stark och uthållig? Vad är det med den kärleken som håller oss välsignat fångna år efter år?

En bok som både hyllar och försöker förklara kärleken till sporten. Kanske får jag skriva en sådan bok själv, helt enkelt.

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Trustly
Swish
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.