nya expekt blog banner

nya expekt Blogg

Så slutar åttondelsfinalerna

Vad hände egentligen? Hur kan gruppspelet i EM redan vara över? Var inte alldeles nyss Italien vände och vann mot Kroatien eller blev utspelade mot Spanien?

Italiens kvitteringsmål mot Kroatien däremot…Herregud. Det målet, hela den aktionen kommer för alltid leva utanför tiden.

Jag vet inte riktigt vad som hände under de där sista sekunderna. Eller jo, det vet jag nog. Jag reste tidsmaskin till det kvalmiga, heta hotellrummet i Venedig sommaren 2006 när jag (utan att ens vara medveten om det) hade sjunkit ner på golvet under slutminuterna av åttondelsfinalen mot Australien i VM.

Marco Materazzi hade blivit utvisad och Italien var sannerligen illa ute. Med tio sekunder kvar fälls (nåja) Fabio Grosso och allas vår Francesco Totti kliver fram och dunkar in straffen i nättaket.

Målet Italien gör mot Kroatien påminner också om Alessandro Del Pieros 2-0 mot Tyskland i semifinalen samma VM, 2006.

Som av en händelse har Italiens målskytt, Zaccagnini just Del Piero som sin idol och hade affischer med honom i pojkrummet.

De var vackert när Del Piero efter matchen ringde upp Zaccagnini efter målet. Så väver drömmen ett vackert mönster mellan då och nu.

I helgen drar åttondelarna igång och här kommer mina tankar om dem:

Schweiz-Italien 2

Blir en röst med hjärtat. Italien hade stora problem mot Schweiz under VM-kvalet till Qatar. Sedan dess har alplandet tagit kliv. Italiens stora förtjänst så här långt är den moraliska resningen, attityden, att både vända och mot Albanien efter det tidiga chockmålet, och givetvis det sena avgörandet mot Kroatien. Forza Gli Azzurri.

Tyskland-Danmark 1

Det är märkligt med svenskars inställning till Danmark. Jag håller verkligen på Danmark men givetvis vinner Tyskland detta.

England-Slovakien 1

Alla verkar avsky England. Inte minst England själva. Det här laget borde ha så mycket mer att bevisa och jag tror de vinner mot Slovakien rätt enkelt.

Rumänien-Nederländerna 1

Får man hoppas och tro på en skräll här? Ja, det får man.

Österrike-Turkiet 1

Riktigt häftig drabbning detta. Österrike vann sin grupp och har imponerat under flera år vid det här laget. Turkiet bärs fram av supportrarna från Turkiet som bor i Tyskland. Kan så klart också bli kryss och avgöras i förlängning eller straffar.

Spanien-Georgien 1

Allt annat än en överlägsen seger är en gigantisk skräll.

Frankrike-Belgien X

Herregud vad krampaktigt det varit för de här två lagen. Oavgjort och sedan straffar är mitt tips.

Portugal-Slovenien X

Ronaldo såg ut som en rockstjärna på avtändning mot Georgien. Sloveniens sätt att spela försvarsspel är bland det vackraste jag sett.

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Trustly
Swish
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.