nya expekt Blogg

En final mellan två ytterligheter

Den längsta dagen följdes av den kortaste natten. Jag sov inte en blund. Jag stod på balkongen och såg ut över den lilla löjliga dungen av tallar utanför.

Italien hade precis slagit England på straffar i EM-finalen, i London, på Wembley.

Mitt i yran om att fotbollen skulle “komma hem” kom ett italienskt landslag ut ur sin kollektiva lejonbur och tog hem pokalen till Rom istället.

Den natten (azurblå och mjuk som sammet) föll allting varsamt på plats.

Ett landslag i fotboll är varje passionerad människas värdigaste företrädare. På det sättet blir ett landslag ambassadörer för ett land. Fotbollen har den osannolikt starka egenskapen att den läker det som någon annan slagit sönder. När landslaget vinner är det jag som vinner. Jag blir återupprättad. . Jag blir verklig, älskad och sedd, satt i ett större perspektiv.

Precis så högtravande är det…

Några av mina allra vackraste stunder har med fotboll att göra. På många sätt är det kärleken till fotbollen som definierat mig genom alla år.

Den är som ett möblerat rum (eller en festsal snarare) som ingenting, inte ens tiden skoningslösa tyranni, kan röra. Ingen kommer åt mina minnen av triumfer och nederlag.

Ibland smyger jag in i de där rummen och sitter ner en stund och i en sekund färdas jag tillbaka till dagen allting hände…

På söndag är det EM-final igen. Spanien har dansat och lekt sig fram till den här finalen medan England har skickat ut sig själva på en helvetisk Golgatavandring genom uselt spel, kritik, mediedrev och tristess.

Men lika fullt har man både dött och återuppstått och snubblat och ramlat och inte minst krigat sig till den här finalen.

Jag tror också att det stora motstånd man mött, inte minst från brittisk media, har enat den här gruppen. Alla vändningar av matcher och alla sena avgöranden vittnar om en otrolig moral.

Spanien har däremot spelat fin fotboll genom hela turneringen och har enkelt kört över både Kroatien och Italien, slagit ut hemmanationen (med viss hjälp av ett havererat VAR-system) Tyskland och sedan vunnit relativt enkelt mot ett rätt blekt Frankrike.

Det här blir en final mellan två ytterligheter. England med sitt rätt ocharmiga lag, med skavanker, brister och väldigt lite karisma; mot ett Spanien som är det väldigt mycket enklare att sympatisera med.

Världen består av ytterligheter och det är alltid både roligt och fascinerande när de möts. Man brukar säga: “Må bästa lag vinna” men alla som någon gång vunnit något vet att det inte alltid är den bäste som segrar. Ibland är det den smartaste, den med störst hjärta.

Skriven av Marcus Birro

Marcus Birro är en flerfaldigt prisbelönad författare och sportjournalist. Han har givit ut 25 böcker och arbetat i femton år som sportjournalist, bland annat på kvällstidning, i teve och med podcast. Han leder just nu Studio Allsvenskan som är en av Sveriges största plattformar om svensk fotboll. Under 2023 är han aktuell med boken om Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Trustly
Swish
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.