nya expekt Blogg

Allsvenskans dyraste övergångar

Det har skett flera stora övergångar från allsvenskan genom åren. Från Zlatan Ibrahimovic till Alexander Isak och Sebastian Nanasi. I den här texten har vi listat de 10 dyraste försäljningarna från allsvenskan genom alla tider med en unik kommentar till varje övergång.

*Summan för övergången är baserad på uppgifter i svensk media.

10. Marcus Danielson - cirka 50 miljoner kronor

Från Djurgårdens IF till Dalian Professional FC.

Marcus Danielson hade hunnit fylla 28 år när han lämnade GIF Sundsvall och skrev på för Djurgårdens IF - hans första storklubb i karriären. Sedan gick det snabbt. Mittbacken cementerade snabbt sin plats i startelvan, vann SM-guld med Stockholmsklubben och såldes några månader senare till Kina och Dalian Professional FC för runt 50 miljoner kronor, vilket då var Djurgårdens dyraste försäljning genom tiderna.

9. Williot Swedberg - 60 miljoner kronor

Från Hammarby IF till Celta Vigo.

Sonen till den tidigare Hammarby-anfallaren, tillika allsvenska profilen, Hans Eskilsson slog som 17-åring igenom med dunder och brak. Swedberg blev snabbt en ordinarie spelare i “Bajen” och blev rankad som en av Sveriges absolut största framtidslöften. Det dröjde sedan inte länge förrän europeiska klubbar fick upp ögonen för supertalangen och det stod till sist klart att den spanska La Liga-klubben Celta Vigo säkrade Williot Swedberg för en summa runt 60 miljoner kronor.

8. Deniz Gül - 60 miljoner kronor

Från Hammarby IF till FC Porto.

Det kom lite som en blixt från klar himmel när den portugisiska storklubben Porto bekräftade att de värvat Deniz Gül från Hammarby. Den reslige anfallaren, som inte tog allsvenskan med storm lex Swedberg, var inte helt ordinarie i “Bajen” och hade bara stått för 3 stycken allsvenska mål på 21 matcher när affären blev klar. Gül, som nyligen hade fyllt 20 år när övergången presenterades, var däremot en talang med stor begåvning och här investerade Porto för framtiden.

7. Malick Yalcouyé - cirka 80 miljoner kronor

Från IFK Göteborg till Brighton.

Malick Yalcouyé behövde bara ett halvår, som 18-åring, för att visa att han har en högre nivå i sig än allsvenskan. Mittfältaren sprang åttor runt sina motståndare de 11 matcherna han representerade IFK Göteborg och var trots sin unga ålder lagets bästa och viktigaste spelare. Scouter från storklubbar i Europa samlades på IFK Göteborgs matcher och Brighton drog till sist det längsta strået och övertygade “Blåvitt” om en försäljning på runt 80 miljoner kronor.

6. Zlatan Ibrahimovic - 82,5 miljoner kronor

Från Malmö FF till AFC Ajax.

Här känns det inte som att det behövs någon vidare presentation. Zlatan Ibrahimovic var länge allsvenskans dyraste export när han såldes till nederländska Ajax för 82,5 miljoner kronor. Rekordaffären stod sedan i 16 år, och “Ibra” såldes senare i sin karriär bland annat till Barcelona för hisnande 750 miljoner kronor och är enligt många Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna.

5. Alexander Isak - 85 miljoner kronor

Från AIK till Borussia Dortmund.

Redan som 16-åring stod Alexander Isak för sin seniordebut och gjorde mål direkt. Det blev startskottet på en imponerande säsong där svensken totalt noterades för 10 mål på 24 matcher i AIK. Det blev sedan huggsexa bland europeiska storklubbar om Alexander Isak, där Real Madrid pekades ut som favoriter, men valet föll till sist på Borussia Dortmund som presenterade Isak i en affär värd 85 miljoner kronor.

4. Momodou Sonko - 90 miljoner kronor

Från BK Häcken till Gent.

Momodou Sonkos insatser under 1,5 år i allsvenskan drog till intresse från flera stora klubbar söderöver. Anfallarens avslut, teknik och snabbhet gjorde att han rankades som en av Sveriges hetaste talanger och det var inte många som blev förvånade över den stora prislappen på 90 miljoner kronor. Flera klubbar i Bundesliga och Liverpool rapporterades vilja värva Sonko men flyttlasset gick istället till belgiska ligan och Gent som övertygade Sonko att skriva på.

3. Hugo Larsson - 97 miljoner kronor

Från Malmö FF till Eintracht Frankfurt.

Hugo Larsson var herren på täppan under 1 år bland allsvenskans dyraste övergångar. Den centrala mittfältaren lyckades etablera sig och bli ordinarie i seriens bästa klubb, Malmö FF, och det var bara en tidsfråga innan de stora klubbarna i Europa skulle höra sig för om svenskens underskrift. Valet föll till slut på Eintracht Frankfurt som betalade nästan 100 miljoner kronor för Hugo Larsson - som redan då hade debuterat i det svenska landslaget.

2. Lucas Bergvall - 113 miljoner kronor

Från Djurgårdens IF till Tottenham Hotspur.

Lucas Bergvall var hajpad under många år innan han fyllde 18 och beskrevs som en av Sveriges största talanger inom ungdomsfotbollen. Fostrad i Brommapojkarna tog han sedan steget till Djurgården och där gick det undan. Inte långt senare var han på besök hos bland andra Barcelona men värvades till slut till Tottenham Hotspur där Bergvall fick debutera direkt i “Spurs” öppningsmatch i Premier League.

1. Sebastian Nanasi - 125 miljoner kronor

Från Malmö FF till Strasbourg.

Sebastian Nanasi tog den långa vägen till att bli allsvenskans dyraste försäljning genom alla tider. Svensken slog inte igenom direkt i MFF men kom att bli, via lån i Kalmar FF och Varberg BoIS, en riktig gigant i Malmö. Som 22-åring såldes han sedan till den franska klubben Strasbourg för 125 miljoner kronor och blev därmed den spelare från allvenskan som en utländsk klubb betalat mest för.

FAQ

När är transferfönstret öppet i Sverige?

I Sverige är transferfönstret öppet 2 gånger per år. Först mellan den 1 februari och den 27 mars (runt då allsvenskan brukar dra igång). Sedan har svenska lag möjlighet att värva och registrera nya spelare även mellan 2 juli och 26 augusti.

När är transferfönstret öppet i de stora ligorna?

Det varierar mellan alla ligor men de allra största, som Premier League, Serie A och La Liga, kan göra transfers under samma datum. “Vinterfönstret” är öppet från 1 januari till 3 februari och under sommaren är det öppet från 1 juli till och med den 30 augusti.

Kan jag betta på övergångar hos nya expekt?

Absolut! Hos nya expekt kan du alltid betta på övergångar. Inte bara transfers i allsvenskan utan även i hela Europa.

18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.

Trustly
Swish
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.