nya expekt blog banner

nya expekt Blogg

Hur många VM-guld har Sverige i hockey?

Från 1953 och framåt har Sveriges herrlandslag i ishockey, Tre Kronor, varit ett av de mest framgångsrika lagen i sporten i VM-sammanhang. Inte mindre än elva VM-guld har det blivit, det senaste 2018.

Sverige är en respekterad hockeynation och med flera andra starka framträdanden, både i VM och i andra stora turneringar, är laget nästan alltid en kandidat till guldet när det är dags för mästerskap.

VM i ishockey avgörs varje år, ofta under slutet av våren. Då samlas de bästa spelarna som är tillgängliga för landslagsspel under respektive fana och gör upp om medaljerna. Under turneringen brukar ofta ett par revanschsugna spelare som har fått respass i Stanley Cup-slutspelet ansluta.

Den första officiella VM-turneringen spelades redan 1920, då som en del av OS. Tio år senare blev turneringen självständig och har sedan dess använts för att dela ut medaljer med jämna mellanrum, numera varje år.

Det svenska landslaget har närmare 50 medaljer och är med sina guld, brons och silver fyra på listan över de mest framgångsrika nationerna. Högst upp på listan är Kanada som stoltserar med 53 medaljer, varav 28 guld.

Som den hockeytokiga nation som Sverige är drar VM till sig ett stort medialt och publikt intresse varje år. Du märker även av intresset hos oss på nya expekt med kampanjer, odds och andra tillskott i utbudet inför varje mästerskap.

Lista över alla Sveriges VM-guld

Den första riktigt stora framgången för Sverige kom alltså i VM 1953 och därefter har ytterligare tio blågula guldmedaljer samlats in. Vissa upplagor, turneringar och finaler har varit mer minnesvärda än andra.

På andra sidan isen i slutspelsmatcherna har ofta stora hockeynationer och rivaler i form av Finland, Kanada, Ryssland och Tjeckien stått. I de avgörande matcherna har mängder av svenska spelare skrivit in sig i historieböckerna.

Årtalen nedan motsvarar de då Tre Kronor högst på pallen i VM, och vi ska strax gå in på var och en av dessa topprestationer.

  • 1953
  • 1957
  • 1962
  • 1987
  • 1991
  • 1992
  • 1998
  • 2006
  • 2013
  • 2017
  • 2018

VM 1953 i Schweiz (guld #1)

  • Årtal: 1953
  • Värdland: Schweiz
  • Silver: Västtyskland

Det dröjde till det 20 världsmästerskapet i ordningen innan det första svenska VM-guldet kom. Turneringen spelades i Zürich och Basel i Schweiz med blott fyra deltagande nationer som gjorde upp om guldet.

Tjeckoslovakien drog sig ur mot slutet av turneringen vilket innebar att Sveriges matcher, mot den på förhand stora konkurrenten, inte räknades till ställningen. Sverige slutade etta i gruppen efter fyra raka segrar mot Västtyskland och Schweiz, vilket med den tidens format räckte för att bli guldmedaljörer.

VM 1957 i Sovjetunionen (guld #2)

  • Årtal: 1957
  • Värdland: Sovjetunionen
  • Silver: Sovjetunionen

I VM 1957 bärgades det andra svenska VM-guldet, den här gången med fler deltagande nationer som konkurrenter i medaljjakten. Mästerskapet spelades i Moskva i dåvarande Sovjetunionen, även det i form av ett gruppspel.

Den här gången fick Tre Kronor spela sju matcher och det skulle bli en riktig rysare. Efter matcher mot Östtyskland som slutade 11-1, mot Österrike som slutade 10-0 och mot Japan som slutade 18-0 avslutade Sverige med att spela 4-4 mot Sovjetunionen.

Det räckte för att Sverige skulle plocka hem nationens andra guld i sammanhanget. Hemmanationen hade nämligen tidigare under turneringen även kryssat mot Tjeckoslovakien och slutade en poäng bakom svenskarna.

VM 1962 i USA (guld #3)

  • Årtal: 1962
  • Värdland: USA
  • Silver: Kanada

Åtta nationer var deltagarantalet fem år senare när Tre Kronor tillsammans med sju andra lag tog sig till USA, närmare bestämt Colorado Springs i Denver. Där skulle man bland annat få tampas mot Kanada.

Det blev de nordamerikanska lagen som utmanade Sverige om guldet. Varken Sovjetunionen eller Tjeckoslovakien deltog. Tre Kronor skulle spela bländande hockey från början till slut och tappade inte en enda poäng på vägen mot guldet.

Lagets mest minnesvärda matcher var triumferna mot Kanada och USA. Efter 2-1 mot USA i den tredje gruppspelsmatchen slog man tillbaka Kanada med 5-3 två omgångar senare. Resan mot guldet innehöll även en 12-2-triumf mot grannlandet i öst, Finland.

VM 1987 i Österrike (guld #4)

  • Årtal: 1987
  • Värdland: Österrike
  • Silver: Sovjetunionen

Efter VM-guldet 1962 inledde Sverige en 25 år lång guldtorka. Det skulle dröja till världsmästerskapet 1987 i den österrikiska huvudstaden Wien innan spelare som Peter Lindmark, Håkan Loob, Anders Carlson och Håkan Södergren ordnade ett efterlängtat svenskt VM-guld.

Numera inleddes VM med en gruppspelsomgång bestående av åtta lag innan de fyra bästa lagen gick vidare till ytterligare ett gruppspel om medaljerna. Sverige tog sig vidare som tredje bästa lag men skulle istället vara bäst när det gällde.

I mästerskapsomgången spelade Tre Kronor två oavgjorda matcher mot Tjeckoslovakien och Sovjetunionen. Det krävdes seger mot Kanada i den sista matchen för att det skulle finnas en möjlighet till guld.

Då stod det svenska laget för en insats som det pratas om än idag. Under 60 minuter hockey levererade man nio mål framåt och höll dessutom nollan. Eftersom Sovjetunionen samtidigt besegrade Tjeckoslovakien blev det svenskt guld på målskillnad.

VM 1991 i Finland (guld #5)

  • Årtal: 1991
  • Värdland: Finland
  • Silver: Kanada

På tal om minnesvärda världsmästerskap har vi VM 1991. Det var då det svenska landslaget, med bland andra Mats Sundin och Thomas Rundqvist, skulle åka till Finland för att spela en turnering innehållandes bland annat Sovjetunionen, Kanada och USA.

Det var dessa tre nationer samt Sverige som tog sig vidare till mästerskapsomgången. Efter två av tre matcher stod Sverige på tre poäng och hade avgörandet i egna händer. Kanadas storseger mot USA med 9-4 blev verkningslös i kampen om guldet eftersom Tre Kronor samtidigt besegrade Sovjetunionen med 2-1.

I den här turneringen fick Mats Sundin sitt stora genombrott. Den storvuxna centern gjorde nio mål på tio matcher och kunde tillsammans med resten av det svenska laget fira guldet på Sergels torg vid hemkomsten.

VM 1992 i Tjeckoslovakien (guld #6)

  • Årtal: 1992
  • Värdland: Tjeckoslovakien
  • Silver: Finland

För första gången någonsin skulle Tre Kronor i VM 1992 försvara ett VM-guld. Turneringen det året spelades i Tjeckoslovakien och antalet deltagande nationer hade utökats till tolv. Lagen var uppdelade i två grupper med sex lag i varje grupp.

Sverige tog sig med nöd och näppe vidare från sin grupp efter att bland annat ha spelat 0-0 mot Italien. Utsikterna för ett nytt VM-guld såg inte bra ut när slutspelet inleddes. Två segrar mot Ryssland och Schweiz skulle dock ta laget till en VM-final.

Där väntade rivalerna i Finland. Med 16 debutanter i truppen skulle Sverige göra sin bästa match i turneringen och vinna med 5-2. Bland spelarna som deltog och spelade en stor roll i det sjätte VM-guldet för landet fanns återigen Mats Sundin tillsammans med bland annat Tommy Söderström i målet.

VM 1998 i Schweiz (guld #7)

  • Årtal: 1998
  • Värdland: Schweiz
  • Silver: Finland

45 år efter det första VM-guldet var världsmästerskapet tillbaka i Basel och Zürich, städerna där Sverige bärgade nationens första guld 1953. Det skulle visa sig att Schweiz är något av en favoritplats för svenska hockeyspelare.

Antalet lag var vid det här tillfället utökat till 16, med fyra grupper om fyra lag. Sverige började med att vinna en grupp innehållande värdnationen Schweiz samt USA och Frankrike. Därefter väntade ett andra gruppspel.

Även här gick det som en dans för Tre Kronor som vann samtliga matcher mot Finland, Belarus och Kanada. Slutspelet inleddes med semifinaler som spelades i bäst av två. Efter en klar seger med totalt 11-3 mot Schweiz väntade återigen Finland i final.

120 minuter hockey mellan Tre Kronor och Finland skulle bara innehålla ett mål. Målskytten blev Mattias Öhlund som delade isen med spelare som Tommy Salo, Johan Tornberg, Mats Sundin, Peter Forsberg, Mikael Renberg, Jörgen Jönsson och Fredrik Modin under turneringen.

VM 2006 i Lettland (guld #8)

  • Årtal: 2006
  • Värdland: Lettland
  • Silver: Tjeckien

Bara ett par månader efter OS-guldet i Turin var det dags för det svenska landslaget att spela VM i Lettland. Det var en turnering som i mångt och mycket dominerades av en ung Sidney Crosby, som dock inte fick kröna sina åtta mål och totalt 16 poäng med en medalj.

Istället skulle Tre Kronor sätta fart mot finalen efter en gruppseger över Schweiz, Ukraina och Italien som följdes upp av en andraplats i mellanrundan bakom Ryssland. Efter en 6-0-kross mot USA i kvartsfinalen väntade just Kanada i semifinalen.

Sverige rivstartade matchen, gick upp i ledning, och släppte sedan aldrig greppet. Det blev spännande på slutet när Kanada plockade ut målvakten i jakten på en kvitteringspuck men Tre Kronor höll undan. I finalen mot Tjeckien var det sedan inget snack om saken när det blev en blågul triumf med 4-0.

VM i Sverige & Finland 2013 (guld #9)

  • Årtal: 2013
  • Värdland: Sverige & Finland
  • Silver: Schweiz

Det skulle dröja till 2013 innan det första VM-guldet på hemmaplan bärgades. Sverige hade delat värdskap med Finland och fick spela i en grupp med bland annat Tjeckien, Kanada och Danmark.

Efter att ha gått vidare från densamma avgjordes även slutspelet på hemmaplan. Det började med en nervkittlande straffseger mot Kanada i kvartsfinalen. Fredrik Pettersson åkte fram och skickade iväg ett slagskott för att avgöra straffläggningen.

Semifinalen mot Finland resulterade i en klar 3-0-seger för Sverige innan det var dags för finalen mot Schweiz, som hade överraskat de flesta experterna. Schweizarna kunde dock inte följa upp segern i gruppspelet mot Sverige med en ny seger. Tre Kronor vann med 5-1 och säkrade nationens nionde VM-guld.

VM i Frankrike & Tyskland 2017 (guld #10)

  • Årtal: 2017
  • Värdland: Frankrike & Tyskland
  • Silver: Kanada

Även 2017 var det tal om delat värdskap, den här gången mellan Frankrike och Tyskland. Sverige gick in i mästerskapet med målet att avsluta en tre år lång medaljtorka – och det visade sig att de skulle gå just hela vägen till toppen.

Gruppspelet resulterade i en tredjeplats bakom USA och Ryssland. Schweiz väntade i kvartsfinal, en match som Sverige man med 3-1 innan Finland återigen avverkades i en semifinal, den här gången med 4-1.

I finalen stod suveränerna Kanada för motståndet och det skulle krävas straffläggning för att utse en vinnare. Kanada missade sina fyra straffar medan Nicklas Bäckström och Oliver Ekman-Larsson båda gjorde mål.

Det svenska landslaget bestod bland annat av William Nylander, som i samband med finalen vann priset som turneringens bästa spelare.

VM i Danmark 2018 (guld #11)

  • Årtal: 2018
  • Värdland: Danmark
  • Silver: Schweiz

Det senaste VM-guldet som Sverige spelade hem var i 2018 års mästerskap i Danmark. Den svenska publiken vallfärdade till grannlandet för att se Sverige vinna gruppspelet efter sju raka segrar, varav en efter förlängning.

Efter en oväntat hård match mot Lettland i kvartsfinalen demolerades USA av det svenska landslaget med 6-0. Likt i VM-finalen 2018 skulle Schweiz stå på andra sidan i finalen och den här gången skulle det sitta hårt inne för Sverige.

Det skulle likt i 2017 års final krävas straffar för Sverige. Straffläggningen inleddes med två missade svenska straffar, medan Schweiz satte dit sin första. Oliver Ekman-Larsson kvitterade dock och efter ett mål av Filip Forsberg på den efterföljande straffen var pressen på Schweiz.

Nino Niederreiter förmådde inte att göra mål på schweizarnas femte och sista straff. För andra gången i den svenska hockeyhistorien försvarade landet sitt VM-guld.

Minnesvärda matcher

Det är inte bara i VM som det svenska hockeylandslaget har spelat minnesvärda matcher genom åren. Om en match däremot ska väljas ut i sammanhanget är det matchen mot Finland i VM 2003, en turnering som slutade med svenskt silver.

Matchen var en del av kvartsfinalerna i turneringen och det såg ut att bli en plågsam afton för det svenska laget. Finland hade knappt halvvägs in i matchen gått upp till en 5-1-ledning och det såg ut att vara kört för Sverige.

Då startade det svenska laget en vändning av sällan skådat slag. Innan den andra perioden var över hade Tre Kronor hämtat upp till 5-4 och i den tredje perioden kunde Peter Forsberg och senare Per-Johan Axelsson fullborda vändningen, 6-5 till Sverige.

Om vi istället vänder oss mot OS finns det två matcher i hockeyhistorien som sticker ut. Den ena är 1994 års seger i Lillehammer när Peter Forsberg med en läcker straff avgjorde straffläggningen mot Kanada och Sverige vinner guld.

OS-guld blev det även 2006 när ett stjärnfyllt svenskt lag, bestående av nämnda Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström, såg till att bärga en medalj av ädlaste valör. Lidström gjorde det avgörande målet i finalen mot Finland.

Med det senaste svenska VM-guldet 2018 hoppas vi att det snart är dags för en ny framgång i sammanhanget och att vi kan fylla på listan över turneringar som Sverige har vunnit inom kort.

FAQ

Hur många VM-finaler har Sverige spelat?

Fram till dags datum har Sverige spelat tolv finaler, det vill säga med en avgörande match mellan två nationer. Det har dock blivit totalt 30 guld- och silvermedaljer med det gamla formatet med gruppspel inkluderat.

Hur många VM-guld har Sverige i hockey​?

Sveriges herrar har genom åren spelat ihop elva guldmedaljer, från 1953 och framåt. Det svenska damlandslaget har ännu inte lyckats vinna ett större mästerskap. Tre Kronor har även två OS-guld.

När spelas nästa VM?

Ishockey-VM för herrar spelas i maj 2025 och är nästa världsmästerskap i ordningen. Den här gången avgörs turneringen i Sverige, med Stockholm och Avicii Arena som skådeplats för finalen.

Vilken svensk ishockeyspelare har flest VM-guld?

Ett par spelare har vunnit VM-guld tre gånger, vilket är fler än några andra spelare. Mats Sundin vann VM mellan åren 1991-1998 vid inte mindre än tre tillfällen. Sven Tumba var med 1953, 1957 och 1962.

Vilken nation har flest VM-guld?

Kanada har totalt 28 guld genom historien, mer än någon annan nation. Sovjetunionen/Ryssland har vunnit VM vid 27 tillfällen och Tjeckoslovakien/Tjeckien har stått som segrare vid 13 tillfällen.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.