nya expekt Blogg

Vilka svenskar har vunnit Wimbledon?

Vi behöver inte bara prata om tennis när vi benämner Wimbledon som en av världens mest anrika turneringar. Världens äldsta tävling i tennis har spelats sedan 1877, vilket sätter turneringen i samma kategori som till exempel FA-cupen i fotboll och British Open i golf vad gäller livslängd.

Genom åren har mängder av minnesvärda upplagor och matcher av Wimbledon utspelat sig på All England Lawn Tennis and Croquet Club, anläggningen som har varit värd för turneringen sedan starten. Allt spel i Wimbledon sker på gräs, vilket gör den unik bland Grand Slam-turneringar.

Wimbledon är en av fyra årligen återkommande Grand Slam-turneringar. Det innebär att den yttersta världseliten markerar turneringen i tävlingskalendern. När det väl är dags under sommaren samlas de bästa spelarna på herrsidan och damsidan under ett par veckor för att göra upp om titeln.

Vi har fått se flera svenskar i Wimbledon genom åren, inte sällan med fina resultat. Med start på 1970-talet och Björn Borgs era har en svensk till och med stått som segrare vid flera tillfällen.

På den här sidan ska vi titta närmare på vilka svenskar som har vunnit Wimbledon, vilka andra minnesvärda framträdanden som vi har fått njuta av samt svara på vanligt förekommande frågor kring ämnet.

Svenskar som har vunnit Wimbledon

Till dags datum är det två svenska spelare som har vunnit Wimbledon. Till saken hör att båda spelarna har vunnit Wimbledon mer än en gång. Vi pratar givetvis om de två stora tennislegendarerna Björn Borg och Stefan Edberg.

Den förstnämnda skulle bli först med, och hittills den enda, att vinna Wimbledon fem år i rad. Storhetstiden började redan 1976 när han besegrade Ilie Nastase med 3-0. Det var Borgs tredje Grand Slam-titel totalt.

År 1977 och 1978 stod Jimmy Connors för motståndet i finalen. Den första finalen 1977 blev en riktig rysare som krävde ett femte och avgörande set. Väl där var Borg den starkare spelaren och kunde vinna med 3-2 totalt.

Connors fick se sig besegrad även 1978, den här gången med betydligt klarare marginal. Björn Borg tappade bara sju game på vägen fram till sin tredje raka titel i Wimbledon. 6-2, 6-2, 6-3 blev slutresultatet.

Det var amerikanskt i finalen även 1979 i form av Roscoe Tanner. En ny femsetare väntade för Borg som var i underläge med både 1-0 och 2-1 i set. Därefter vände han på steken och vann med 6-4 i avgörande set, under en tid när tiebreak inte tog vid under ett femte set i matchen.

Den kanske mest minnesvärda finalen för Borg var den mot hetlevrade John McEnroe. Turneringen, som har filmatiserats, var mer eller mindre en duell mellan de båda spelarna som nådde sin kulmen i finalen.

Matchens fjärde set avgjordes genom ett tiebreak där Borg hade en dryg handfull matchbollar men inte kunde knyta ihop säcken. Segern säkrades istället när han vann med 8-6 i femte set för att knipa sin femte raka titel i Wimbledon.

  • 1976: 3-0 (6-4, 6-2, 9-7) mot Ilie Nastase
  • 1977: 3-2 (3-6, 6-2, 6-1, 5-7, 6-4) mot Jimmy Connors
  • 1978: 3-0 (6-2, 6-2, 6-3) mot Jimmy Connors
  • 1979: 3-2 (6-7, 6-1, 3-6, 6-3, 6-4) mot Roscoe Tanner
  • 1980: 3-2 (1-6, 7-5, 6-3, 6-7, 8-6) mot John McEnroe

Vi åker nästan ett årtionde framåt i tiden för att hitta Stefan Edbergs två framgångar på kort tid i Wimbledon. Edberg hade inför Wimbledon 1988 vunnit två Grand Slam-titlar i Australian Open 1985 och 1987.

I Londons utkanter 1988 säkrade Edberg sin första titel i Wimbledon och en av fyra Grand Slam-titlar på herrsidan under året. Mats Wilander tog hand om segrarna i Australian Open, Franska öppna och US Open.

Edbergs båda finalsegrar i Wimbledon skulle gå mot Boris Becker. År 1988 blev det seger med 3-1 i set. Becker vann då första set men fick därefter se Edberg – specialist på serve och volley, som lämpar sig väldigt bra för spel på gräs – vända och vinna matchen.

Efter att ha förlorat finalen i Wimbledon 1989 mot Becker var det dags för den tredje finalen på lika många år mot samma motståndare. Den här gången fick publiken se en femsetare med Edberg som segrare.

  • 1988: 3-1 (4-6, 7-6, 6-4, 6-2) mot Boris Becker
  • 1990: 3-2 (6-2, 6-2, 3-6, 3-6, 6-4) mot Boris Becker

Utöver titlarna i singel har flera svenska dubbelspelare stått som mästare i Wimbledon. Jonas Björkman har vunnit tre upplagor tillsammans med Todd Woodbridge. Sven Davidsson, Ulf Schmidt, Joakim Nyström, Mats Wilander och Anders Järryd har också skrivit in sig i historien genom att vinna turneringen.

Vilka svenskar har spelat Wimbledon?

En mängd svenskar har deltagit i Wimbledon genom åren utan att nå hela vägen. Trots uteblivna titlar har man bjudit svenska tennisälskare på oförglömliga sportögonblick. Med dagens begränsade framgångar är det tider som man gärna minns tillbaka till.

På damsidan är Catarina Lindqvist den som har nått allra längst. Hon var i semifinal 1989. Fem år tidigare tog sig Carina Karlsson till kvartsfinal. Även Ingrid Bentzers framträdande med åttondelsfinal 1973 förtjänar ett omnämnande.

Både Björn Borg och Stefan Edberg har varsin finalförlust i Wimbledon, medan det finns andra svenskar på herrsidan som sånär har nått hela vägen. Mats Wilander var till exempel i kvartsfinal tre år i rad mellan 1987-1989.

I semifinalen på herrsidan har vi fått se Anders Järryd, Thomas Johansson och Jonas Björkman. Den senaste svensken att gå långt i turneringen var Robin Söderling som 2010 föll mot Rafael Nadal med 3-1 i set i kvartsfinalen.

Så spelas Wimbledon

Genom åren har Wimbledon sett ett par olika format. Bland annat var tävlingen under en period bara öppen för brittiska spelare och det dröjde innan professionella spelare kunde resa in i landet för att tävla.

Numera får spelare på ATP- och WTA-touren delta i egenskap av ranking eller om man lyckas kvala in till turneringen via den föregående kvalturneringen. När det väl är dags för huvudturneringen väntar två veckor av intensivt matchande.

Varje match på herrsidan spelas i bäst av fem set, med ett supertiebreak som avgör ett eventuellt femte och avgörande set. På damsidan spelas matcherna i bäst av tre set med samma format vid ett avgörande.

En spelare som ämnar att vinna Wimbledon behöver vinna sju matcher i huvudturneringen i rad på ett eller annat sätt.

FAQ

När spelas Wimbledon?

Wimbledon spelas vanligtvis mitt i sommaren, med start ett par veckor efter att Franska öppna har spelats. Huvudturneringen pågår under två veckor med en kvalvecka som spelas veckan innan för att lägre rankade spelare ska kunna ta en plats.

Hur ofta spelas Wimbledon?

Wimbledon är en årligen återkommande turnering och vid väldigt få tillfällen har man inte kunnat avnjuta grästennis under sommaren. Den första turneringen spelades 1877. Sedan 1968 har professionella tennisspelare haft möjligheten att delta i tävlingen.

Hur många spelare deltar i Wimbledon?

I singelturneringen för herrar och damer finns 128 spelare vardera i startfältet. Dessförinnan finns det även ett större antal kvalspelare som tävlar om platser. Deltagare i Wimbledon bestäms utifrån ranking, kval och wild cards.

Vilka svenskar har vunnit Wimbledon i dubbel?

På dubbelsidan har Sven Davidson och Ulf Schmidt vunnit tillsammans vid ett tillfälle samt Joakim Nyström och Mats Wilander likaså. Anders Järryd och Jonas Björkman har vunnit sina titlar i par med spelare från andra nationer.

Trustly
Swish
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.