nya expekt blog banner

nya expekt Blogg

Inför Wimbledon 2024

Precis enligt tradition får vi ta del av tennis i världsklass även den här sommaren när Wimbledon 2024 går av stapeln. Världens bästa tennisspelare på herrsidan och damsidan samlas då i Londons utkanter för att göra upp om den åtråvärda titeln, rankingpoäng och prispengar.

Vi kan förvänta oss underhållning, spänning och dramatik under de två veckor som turneringen spelas. Huvudturneringen tar sin början måndagen den 1 juli, medan finalen på herrsidan avslutar årets upplaga söndagen den 14 juli.

Bland spelarna som deltar i Wimbledon 2024 finns bland andra Novak Djokovic, Jannik Sinner, Carlos Alcaraz, Daniil Medvedev, Iga Swiatek, Aryna Sabalenka och Coco Gauff. Under hela turneringen finns det Wimbledon 2024 odds hos nya expekt att ta del av!

Deltagare i Wimbledon 2024

Det är onekligen en stjärnglans som vilar över All England Lawn Tennis and Croquet Club under de två veckor som tävlingarna pågår. Både på herrsidan och damsidan är det tuff konkurrens om platserna i turneringen.

Herrarnas turnering innehåller bland annat titelförsvararen Carlos Alcaraz, som dessutom nyligen stod som segrare av Franska öppna 2024. I finalen spelade han mot Alexander Zverev som hoppas på en ny framgång, den här gången på gräs.

En av Alcaraz främsta utmanare är italienaren Jannik Sinner, som han besegrade i semifinalen i Paris. Sinner har varit en av det senaste årets absolut bästa spelare och ska ses som en vinnarkandidat.

Självklart får vi hålla ett öga på Novak Djokovic som har vunnit Wimbledon flera gånger tidigare. Han fick dock dra sig ur Franska öppna inför kvartsfinalen mot Casper Ruud på grund av en knäskada.

Just nämnda Ruud intar gräset tillsammans med bland annat Grigor Dimitrov, Matteo Berrettini, Hubert Hurkacz och Alex De Minaur – spelare som alla trivs på underlaget. Det återstår att se om någon av nämnda herrar kan skrälla.

Iga Swiatek vann sin fjärde titel i Franska öppna när hon besegrade italienskan Jasmine Paolini finalen. Världsettan har dock aldrig vunnit Wimbledon. Det är istället en turnering som öppnar för Aryna Sabalenka, Elena Rybakina, Ons Jabeur, Coco Gauff och andra spelare i världseliten.

Just Elena Rybakina är den av spelarna som har vunnit Wimbledon tidigare, med en titel från 2022. Ons Jabeur har i sin tur varit i final två år i rad och hoppas på tredje gången gillt. Aryna Sabalenka är en förhandsfavorit enligt många experter.

Odds på Wimbledon 2024

Våra odds på Wimbledon ger en fingervisning kring vilka som kommer att vara med och slåss om titeln på herrsidan och damsidan. Vi har redan nämnt flera av spelarna som står i lägst odds till att vinna.

På herrsidan är det Carlos Alcaraz och Jannik Sinner som ges bäst chanser att vinna. Novak Djokovic har som sagt skadeproblem och det är ännu inte helt klart huruvida serben kommer att komma till spel.

Utmanarna enligt Wimbledon 2024 odds är främst Daniil Medvedev och Alexander Zverev. En spelare som Taylor Fritz, som dock inte har fått det att stämma riktigt den senaste tiden, är också att räkna med.

Damernas turnering spelas med Aryna Sabalenka som oddsfavorit. Därefter är det Elena Rybakina, 2022 års mästare, som ses som den största utmanaren. Iga Swiatek skuggar tätt där bakom. Coco Gauff och Naomi Osaka är ytterligare utmanare.

Wimbledon 2024 odds favoriter – herrar

  • Carlos Alcaraz
  • Jannik Sinner
  • Novak Djokovic
  • Daniil Medvedev
  • Alexander Zverev

Wimbledon 2024 odds favoriter – damer

  • Aryna Sabalenka
  • Elena Rybakina
  • Iga Swiatek
  • Coco Gauff
  • Naomi Osaka

Hur spelas Wimbledon 2024?

Redan innan huvudturneringen börjar i Wimbledon 2024 är det full fart på gräsbanorna på anläggningen. Kvalveckan samlar hoppfulla tävlande längre ner på rankingen som hoppas kunna ta en plats till en av årets stora idrottshändelser.

I kvalet till Wimbledon spelas alla matcher i bäst av tre set, både på herrsidan och damsidan. För att en spelare ska ta sig till huvudturneringen krävs det att man vinner tre raka matcher under ett par dagars tid.

Huvudturneringen i Wimbledon börjar sedan den 1 juli 2024. En omgång under turneringen tar, förutsatt att vädret inte flyttar fram matcherna, ungefär två dagar. Ett par matcher spelas under tak vilket innebär att det alltid är någon match igång oavsett väderlek.

För herrarna utökas matcherna till att spelas i bäst av fem set under huvudturneringen. Set ett till fyra spelas med ett sedvanligt tiebreak där först till sju, inklusive vinstna med två bollar, gäller. Om det krävs ett femte och avgörande set kommer istället ett super-tiebreak att spelas om nödvändigt.

Damerna fortsätter att spela sina matcher i bäst av tre set. Även här tar ett super-tiebreak vid om man kommer till 6–6 i tredje set för att utse en vinnare. Matcherna på herrsidan spelas parallellt med matcherna på damsidan.

14 dagar av tennis följer fram till att damernas final spelas på lördagen den 13 juli medan herrarnas final avgörs söndagen den 14 juli. Wimbledon final tid är 15:00 svensk tid under båda dagarna.

Totalt 128 spelare deltar i huvudturneringen på herrsidan respektive damsidan. Fältet halveras successivt i takt med varje omgång tills det bara återstår två spelare som gör upp i finalen.

Tidigare vinnare av Wimbledon

När Carlos Alcaraz vann Wimbledon för första gången under fjolåret bröt han en svit på fyra raka titlar för Novak Djokovic. Serben har vunnit Wimbledon sju gånger i karriären och kan med en till titel tangera Roger Federers åtta segrar.

Mellan åren 1976-1980 vann Björn Borg fem raka Wimbledontitlar och han är idag blott en av två svenskar som har vunnit i singel. Den andra är Stefan Edberg som vann två finaler mot Boris Becker, 1988 och 1990.

Andra spelare som har vunnit på herrsidan under 2000-talet förutom Federer, Djokovic och Alcaraz är bland annat hemmaspelaren Andy Murray och grusspecialisten Rafael Nadal. Båda herrarna har två titlar vardera.

Damsidans giganter genom åren är bland andra Martina Navratilova, Steffi Graff och Serena Williams. Marketa Vondorusova från Tjeckien stod för en knall när hon under 2023 gick hela vägen till final och där besegrade Ons Jabeur i raka set.

Även i dubbel har Sverige firat framgångar i Wimbledon genom åren. Vi har bland annat sett Jonas Björkman, Joakim Nyström, Anders Järryd och Mats Wilander vinna vid ett eller flera tillfällen i tävlingens historia.

FAQ

Vem har vunnit Wimbledon flest gånger?

I den öppna eran, när professionella tennisspelare har fått delta, är det Roger Federer som har flest titlar i Wimbledon på herrsidan med åtta totalt. Delad tvåa är Pete Sampras och Novak Djokovic på sju titlar vardera. På damsidan är Martina Navratilova bäst med nio titlar följt av Steffi Graf och Serena Williams.

När spelas Wimbledon- finalen?

Damernas final i Wimbledon är först ut och spelas lördagen den 13 juli 2024. Dagen därpå, söndagen den 14 juli, är det dags för herrarnas final att avgöras. Wimbledon final tid är 15:00 svensk tid för båda tillfällena.

Vilka olika Wimbledon 2024 odds finns hos nya expekt?

Hos nya expekt kan du bland annat spela på vinnarspel, matchvinnare, över/under och handikappspel inför och under Wimbledon. Vi erbjuder ett stort utbud av Wimbledon 2024 odds som du har tillgång till både via din dator och på mobila enheter.

Vem vinner Wimbledon 2024?

Det är inte enkelt att sätta ut en solklar favorit för varken herrarnas eller damernas turnering, även om Carlos Alcaraz och Aryna Sabalneka bär på ett litet favoritskap. Räkna med tuffa matcher hela vägen fram till titeln oavsett vem det blir som vinner.

Trustly
Swish
Spelinspektionen
18+

expekt.se drivs av LeoEx Ltd, ett bolag registrerat i enlighet med maltesisk lag med företagsnummer C103737. Registrerad adress är Level 7, The Plaza Business Centre, Bisazza Street, SLM 1640, Sliema, Malta. E-postadress: kundsupport@expekt.se. Telefonnummer +46 8 124 11 401

LeoEx Ltd är licenserat i Sverige av Spelinspektionen enligt beslut daterat 20 November 2023 med licensnummer 23Si807. Licensen är beviljad för fem år, till och med 4 december 2028. Licensen är beviljad för att tillhandahålla kommersiellt onlinespel och vadhållning. Spelinspektionen är den tillsynsmyndighet som är ansvarig för licenser samt alla former av kommersiellt onlinespel i Sverige.

Spel kan vara beroendeframkallande. Spela ansvarsfullt. Vi är måna om att du ska förstå riskerna med spel och hur du kan motverka dem. Om du upplever några problem med ditt spelande kan du alltid kontakta Stödlinjen, en oberoende tredje parts hjälplinje, som ger stöd och råd på Stodlinjen.se, eller på telefonnummer 020 81 91 00. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt licensierat spel i Sverige.

Vi ber om ursäkt!

Tyvärr är Expekt inte tillgängligt i ditt land.